Vägen till Champions League-finalen 2020

Vad som började som en helt vanlig Champions League-turnering skulle få ett abrupt avbrott under våren 2020 som ingen hade kunnat förutspå. När pandemin med covid-19 bröt ut globalt tog fotbollsvärlden det tuffa beslutet att pausa alla stora ligor och cuper inklusive Champions League. Det var länge oklart om vi skulle få en vinnare i Champions League detta år och det såg länge ut som att slutspelet inte skulle komma igång igen. Dock lyckades fotbollsvärlden komma fram till en lösning så även årets turnering skulle få en vinnare. Man anordnade ett slutspel på neutral mark i Portugal där de kvarvarande lagen fick möta varandra utan publik. Istället för en match på hemmaplan och en på bortaplan blev det ett renodlat cupspel där vinna eller försvinna var det som gällde.

Semifinaler

Så när det äntligen var dags för semifinal hade vi något otippat två franska lag med i turneringen. På den ena sidan stod Lyon och Bayern München och på den andra PSG och Leipzig. Det var PSG mot Leipzig som stod först på schemat och det skulle visa sig att den tyska uppstickaren var en enkel match för det franska storlaget. När 90 minuter var spelade hade PSG vunnit med klara 3-0 och var alltså i sin första Champions League-final någonsin. Den andra matchen blev tyvärr inte jämnare och storlaget Bayern München kunde enkelt avfärda Lyon i en klar 3-0-seger. Det blev alltså inga skrällar i semi-finalerna utan det var två favoriter som skulle möta varandra i turneringens stora final.

Final

Detta var alltså en final som spelades helt utan publik, vilket måste ha känts ovant både för spelare och fans världen över. Bayern München var knapp favorit hos spelbolagen men många trodde även att PSG skulle överraska med sitt starka anfall och kunna ta hem slutsegern. Matchen började dock med ett litet övertag för Bayern och man var så nära att ta ledningen med ett stolpskott i inledningen. PSG agerade nervöst och orutinerat i början men jobbade sig långsamt in i matchen. De tog sedan över mer och mer och skapade ett par riktigt bra chanser. Bayern fick även göra ett tidigt byte när deras försvarsklippa Boateng fick utgå med skada. PSG lyckades dock aldrig få in det där ack så viktiga ledningsmålet och vi gick ut i halvtidsvilan med 0-0. Under andra halvlek lyckades Bayern få ett allt större övertag och satte även dit ledningsmålet via Kingsley Coman i den 59:e minuten. PSG pressade sedan och jagade ett kvitteringsmål men det kändes hela tiden som att tyskarna hade matchen under kontroll. När slutsignalen löd stod det klart att Bayern München hade spelat hem sin sjätte Champions League-buckla och även tagit hem tyska ligan samma år.